Risbaserad barnmat kopplas till lägre ADHD-risk

En taiwanesisk studie fann att spädbarn som fick risbaserad fast föda löpte 27 % lägre risk att utveckla ADHD. Riskfaktorer för ADHD inkluderade manligt kön, låg familjeinkomst, låg födelsevikt och hög maternell ålder. Studien publicerades i Journal of Child Psychology and Psychiatry.

ADHD är en neurodevelopmentell diagnos som påverkar uppmärksamhet, impulsivitet och aktivitetsnivå. Diagnosen ställs ofta i barndomen och kan påverka skolgång, socialt liv och arbete.

Forskarna analyserade data från Taiwan Birth Cohort Study, där 24 200 barn födda 2005 följdes upp till fem års ålder. Av dessa hade 169 barn fått en ADHD-diagnos vid fem års ålder.

Resultaten visade att spädbarn som fick risbaserad fast föda under sina första sex månader hade en lägre risk för ADHD. Däremot hade amning ingen tydlig skyddande effekt när andra riskfaktorer togs med i beräkningen.

Studien antyder att tidig kost kan påverka risken för ADHD, men eftersom antalet barn med diagnosen var lågt, behövs fler studier för att bekräfta sambandet.

Källa: psypost.org

Relaterade länkar

Nästa
Nästa

Mentaliseringsförmåga påverkar ungas berättande mer än autismdiagnos