Privat ADHD-utredning, vuxen
ADHD-utredning som du enkelt kan utföra på distans. Kort väntetid både för att starta utredningen och mellan momenten, så att du snabbt blir färdig med din utredning.
Första informations- och bedömningssamtalet är gratis. Du binder inte upp dig för att fortsätta med utredningen. Om du önskar gå vidare efter bedömningssamtalet så kostar utredningen.
Privat ADHD-utredning för vuxna
✔︎ Första besöket gratis!
✔︎ ︎Bedömningssamtal med läkare gratis!
✔︎ Om du väljer att inte gå vidare efter första besöket behöver du inte betala något.
✔︎ Kort väntetid.
✔︎ Möjlighet att göra hela utredningen online.
✔︎ Om du hellre vill göra en utredning på plats så hittar du vår mottagning i Linköping.
✔︎ Möjlighet till räntefri delbetalning på 24 månader via Medical Finance!
Ordinarie pris 28 995 kr
Kampanjrabatt 7 000 kr tom sista mars!
Pris just nu 21 995 kr!
Hur går en ADHD-utredning till?
För att få en ADHD-diagnos krävs det att man har haft svårt med sin koncentrationsförmåga och/eller hyperaktivitet redan före 12-års ålder och att dessa besvär skapat betydande problem hemma och i skolan. Problemen kan mogna bort i vuxen ålder, men de kan också finnas kvar.
Det finns inget enskilt test för ADHD, utan utredningen består av flera test och undersökningar för att tillslut komma fram till en potentiell diagnos. Under utredningen får du svara på många frågeformulär och genomföra en hel del tester samt träffa läkare för bedömning och slutsamtal.
Information från någon som har stått dig nära genom livet kallas för ”anhöriganamnes”. Denna är en viktig del i utredningen och kan ge värdefull information inför diagnostisering. Finns det inte längre någon i din närhet som kan bistå med en anhöriganamnes går den att utesluta.
Hos oss har du möjlighet att genomgå en ADHD-utredning helt på distans via online videosamtal. Under utredningen får du svara på många frågeformulär och genomföra en hel del tester samt träffa läkare för bedömning och slutsamtal på plats i Linköping.
Vi börjar med ett bedömningssamtal vilket är helt gratis. Önskar du därefter gå vidare med en komplett ADHD-utredning är kostnaden 21 995 kr med kampanjpris! (Ordinarie pris är 28 995 kr)
Om du inte önskar gå vidare med en utredning efter bedömningssamtalet, behöver du inte betala något.
-
RAADS-R är en modifierad version av Ritvo Autism Aspergers Diagnostic Scale som används vid ADHD-utredningar. Den skapades för att det fanns ett stort behov av ett kliniskt kompletterande diagnostiskt verktyg vid ADHD-utredningar som är till för att se om det även finns autism. Det finns sedan tidigare flera diagnostiska skalor för barn och ungdomar inom autismspektrumet finns tillgängliga. Dock fanns det endast en publicerad referentgranskad (peer reviewed) skala; Autism-Spectrum Quotient (AQ) för vuxna, innan RAADS-R skapades. Den är skapad för att det kan finnas ett behov att identifiera autistiska drag med hjälp av ett screeninginstrument, men den är inte tänkt som ett självständigt diagnostiskt verktyg vid en ADHD-utredning. RAADS-R är utformat för att administreras av en läkare i en klinisk miljö, till exempel vid en ADHD-utredning.
-
DIVA består av tre delar. Varje del har frågor som berör både vuxen ålder och barndomen. Första delen går igenom kriterier angående ouppmärksamhet, andra delen går igenom kriterierna för hyperaktivitet/impulsivitet och den sista delen fokuserar på när besvären debuterade samt eventuella funktionsnedsättningar orsakade av ADHD-symptomen.
DIVA utvecklades år 2007 i Nederländerna av psykiatriläkaren J.J.S. Kooij. Sedan dess har DIVA uppdaterats och sedan oktober år 2010 finns den förbättrade versionen DIVA 2.0. DIVA skapades eftersom det fanns ett behov av ett semistrukturerat diagnostiskt instrument för ADHD-utredningar som är lätt tillgängligt på flera olika språk och fungerar både för forskning och klinisk tillämpning vid ADHD-utredningar.
Vid ADHD-utredningar används DIVA för att utredda kriterierna för en ADHD-diagnos i barndom och vuxen ålder, samt eventuella funktionsnedsättningar. För att lättare förstå kriterierna kommer vid varje kriterium ett flertal exempel som kan underlätta intervjun.
-
Adult ADHD Self-Report Scale (ASRS) Symptom Checklist är ett frågeformulär som används vid ADHD-utredningar för att utreda symptom för ADHD hos vuxna. ASRS skapades för att undersöka hur stor besvärsnivå en vuxen person med en ADHD-diagnos har och är därför mycket användbart vid ADHD-utredning.
ASRS utvecklades i samarbete med WHO och forskare från New York University Medical School och Harvard Medical School. ASRS har 18 frågor, skapade utifrån kriterierna i DSM-4, den utgår ifrån ADHD-symptom hos vuxna. De första sex frågorna på ASRS kan också användas i en snabbscreening för ADHD.
ASRS har anpassats till många olika språk, inklusive svenska. Forskning har visat att skalan är ett giltigt och användbart verktyg vid screening av ADHD hos vuxna. ASRS har validerats externt på vuxna patienter och har en hög intern konsistens.
Varje fråga kan besvaras på en likertskala med fem punkter utifrån en frekvensskala som sträcker sig från Aldrig till Mycket Ofta.
ASRS är endast utformat för vuxna med ADHD-symptom. Ett positivt resultat på screeningen innebär inte automatisk en korrekt diagnos, utan det är en indikation på att en fördjupad ADHD-utredning bör genomföras. Vissa symptom på ADHD innehåller viss överlappning med andra psykiska tillstånd som det inte testas för inom ASRS. Man måste ta hänsyn till andra diagnoser som kan likna ADHD när man tolkar resultaten på ASRS under utredningen.
Har du ett eget företag?
För dig med enskild firma eller aktiebolag går det att betala ADHD-utredningen genom företaget. Vård som ingår i insatser som en arbetsgivare vidtar för att förebygga/åtgärda ohälsa och som minskar risk för sjukskrivning, är fri från förmånsbeskattning. Det bokförs då som företagshälsovård. ADHD-utredning ingår i ett undantag i Skatteverkets rättsliga vägledning, vilket gör att företaget kan betala din ADHD-utredning. Vid ditt första informationssamtal kan du be din koordinator om fördjupad vägledning, som du kan ge till din redovisningsbyrå.
OM ADHD
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) är en vanlig neuropsykiatrisk diagnos som vanligtvis diagnostiseras under barndomen, men det är också inte ovanligt att det inte upptäcks förrän i vuxen ålder. ADHD hos vuxna kan leda till svårigheter med uppmärksamheten, impulskontrollen och hyperaktivitet, vilket kan påverka flera olika områden av livet, såsom arbete, relationer och vardagsaktiviteter.
Symptom på ADHD hos vuxna inkluderar svårigheter med att hålla fokus och koncentration, svårigheter att organisera och planera, problem med att kontrollera impulser, överaktivitet/fysisk rastlöshet, svårigheter med att hålla sig stilla, svårigheter med att hålla ordning eller hålla tidsgränser, och svårigheter att upprätthålla kontakten med andra. Dessa symtom kan leda till svårigheter på jobbet, svårigheter att behålla vänner och svårigheter med att hantera sina vardagliga aktiviteter.
Det finns olika behandlingar tillgängliga för vuxna med ADHD, inklusive medicinering, psykoterapi och olika former av stöd. Medicinering är vanligtvis den första linjen av behandlingen och kan inkludera läkemedel som hjälper till med att öka uppmärksamheten och koncentrationen. Det finns även psykoterapi, som kan inkludera kognitiv beteendeterapi eller familjeterapi. Det kan hjälpa individen att hantera svårigheterna med impulskontrollen och organiseringen. Olika former av stöd, som coachning eller mentorer, kan också vara användbara.
Det är viktigt att komma ihåg att varje person med ADHD är unik och att det kan ta tid att hitta rätt behandling för individen. Det är också viktigt att ha förståelse och stöd från sin familj och sina vänner för att hjälpa till att hantera svårigheterna med ADHD. Det är också viktigt att arbeta med en läkare eller en psykolog för att utreda om det finns ADHD-diagnos och för att hitta rätt behandling.
ADHD hos kvinnor
Det är vanligt att tänka att ADHD är en diagnos som främst drabbar män, men det är också vanligt hos kvinnor.
Kvinnor med en ADHD-diagnos kan ha svårt att upprätthålla koncentration och att hålla ordning och reda i sina liv. De kan ha svårt att hålla sig till scheman och kan ha svårt att hantera stress. De kan också ha svårt att hålla fokus på ett projekt eller en uppgift tills det är klart.
Symptomen på ADHD hos kvinnor kan vara annorlunda än hos män. Kvinnor med en ADHD-diagnos kan ha svårt att organisera sina tankar och kan ha svårt att hålla sig till ett enskilt ämne i en samtal. De kan också ha svårt att hålla sig till en uppgift eller ett projekt tills det är klart.
Kvinnor med ADHD kan ha svårt att hantera stress och att hantera sina känslor. De kan också ha svårt att hantera och upprätthålla sina relationer och att hantera konflikter kan ofta vara en utmaning. De kan ha svårt att hantera sina känslor.
Det är viktigt att kvinnor med ADHD får en diagnos och behandling. Behandlingen kan innebära medicinering, men det kan också innebära psykologisk behandling och stödgrupper. Det är också viktigt att familjen och omgivningen är medvetna om kvinnans ADHD-diagnos och försöker förstå hur det påverkar henne och hennes liv.
Sammanfattningsvis är ADHD en vanlig neuropsykiatrisk sjukdom som kan drabba kvinnor lika mycket som män. Symptomen hos kvinnor kan variera från dem hos män men även innebära svårigheter med uppmärksamhet, impulskontroll, hyperaktivitet, koncentration, organisation och stresshantering. Det är viktigt att kvinnor med ADHD får diagnos och behandling som förbättrar deras livskvalitet.
VAd är det för skillnad mellan ADHD och ADD?
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) och ADD (Attention Deficit Disorder) är båda diagnoser som innefattar svårigheter med uppmärksamhet och koncentration. Skillnaden mellan de två är att ADHD också innefattar symptom på hyperaktivitet och impulskontroll.
Personer med en ADHD-diagnos har svårt att hålla koncentrationen på en enda uppgift under en längre tid och är ofta distraherade av omgivningen. De kan också ha svårt att sitta stilla och kan vara mer impulsiva i sina handlingar. Dessa symptom kan leda till svårigheter i skolan, på arbetsplatsen och i de sociala relationerna.
ADD däremot innefattar inte symptom på hyperaktivitet och impulskontroll. Personer med ADD har också svårt att hålla koncentrationen på en uppgift, men de är inte nödvändigtvis hyperaktiva eller impulsiva. Detta kan också leda till svårigheter i skolan eller på arbetsplatsen, men det kan vara mindre märkbart än symptomen på ADHD som andra människor lättare uppmärksammar.
Det är viktigt att notera att ADHD och ADD är diagnoser som kan vara svåra att skilja åt och det ofta finns viss överlappning mellan symptomen. Båda diagnoserna behandlas vanligen med kombination av psykologiska och medicinska metoder, såsom psykoterapi och medicin.
Det är också viktigt att notera att ADHD och ADD är vanligt förekommande diagnoser och kan påverka människor oavsett ålder och bakgrund. Det är viktigt att ge stöd och förståelse till personer med dessa diagnoser för att hjälpa dem att hantera sina symptom och förbättra deras livskvalitet.
I ICD 10 finns fortfarande både ADHD och ADD kvar, men i det nya diagnossystemet DSM-5 finns endast ADHD och man anger sedan vilken under typ av ADHD det rör sig om.
Privat ADHD-utredning: Gratis första bedömningssamtal
ADHD-utredning hos oss börjar med ett informationssamtal online. Fokus under detta samtal ligger på att ge dig information om hur utredningen går till samt få information från dig inför nästa besök, bedömningssamtalet. Efter informationssamtalet bokar vi in dig till ett bedömningssamtal hos en av våra läkare. Både informationssamtalet och det första bedömningssamtalet är gratis. Om du väljer att inte gå vidare med utredningen efter informations- och/eller bedömningssamtalet behöver du inte betala någonting.
Vad kostar en ADHD-utredning för vuxna?
Priset för en ADHD-utredning för vuxna är just nu 21 995 kr. Detta är kampanjpris som gäller om du bokar ditt första informationssamtal innan sista mars 2025.
Ordinarie pris är 28 995 kr.
Möjlighet till räntefri delbetalning på 24 månader via Medical Finance!
Vid behov av en fördjupad psykologutredning med ett WAIS-test tillkommer en kostnad på 5 000 kr extra.