Gener och barndomstrauma påverkar ADHD-symtom i vuxen ålder
Gener och barndomstrauma påverkar ADHD-symtom i vuxen ålder Pixabay CCO
En ny studie från Brasilien visar att både genetiska faktorer och barndomstrauma ökar risken för ADHD-symtom i vuxen ålder. Forskningen, publicerad i Molecular Psychiatry, tyder också på att gener som ökar risken för ADHD indirekt kan öka sannolikheten för att ett barn utsätts för misshandel.
Forskarna analyserade data från en långsiktig studie av personer födda i Pelotas, Brasilien, år 2004. Deltagarna genomgick genetiska tester vid sex års ålder och rapporterade vid 18 års ålder sina ADHD-symtom. Även deras mödrar fick bedöma deras symtom. Studien visade att en hög genetisk risk för ADHD var kopplad till både ADHD-symtom och en högre sannolikhet för att ha upplevt barndomstrauma.
En viktig upptäckt var att barn med en genetisk benägenhet för ADHD visade fler symtom vid sex års ålder, vilket i sin tur ökade risken för att de skulle utsättas för misshandel. Detta fenomen kallas evokativ gen-miljökorrelation, där ett barns genetiska egenskaper påverkar hur omgivningen behandlar dem.
Forskarna fann däremot inget stöd för att genetiska och miljömässiga faktorer förstärkte varandras effekter – båda påverkade ADHD-symtom oberoende av varandra.
Studien bidrar med ny kunskap om samspelet mellan arv och miljö i utvecklingen av ADHD. Dock finns vissa begränsningar, som att självrapporterad data kan innehålla bias och att vissa former av misshandel inte undersöktes. Trots detta stärker resultaten förståelsen för ADHD:s komplexa bakgrund och hur tidiga livserfarenheter kan påverka dess utveckling.
Källa: psypost.org