6 sätt hur du kan må bättre från depression
6 sätt att må bättre vid depression
Här kommer 6 sätt som gör att man kan må bättre snabbt när du känner att man är på väg in i en depression.
Det kommer alltid att finnas mörka dagar, veckor eller månader där våra problem verkar oöverstigliga. Vi kanske inte kan ta bort alla jobbiga känslor snabbt, men vi kan lindra dem, göra resan genom livet mer uthärdlig, och fortsätta i rätt riktning.
6 sätt att må bättre vid depression. Du kan öva dem var som helst och när som helst.
Ändra din hållning. När vi känner oss spända eller negativa blir våra kroppar små och komprimerade. Vi lutar, böjer axlarna, tittar på marken när vi går, sitter med armarna i kors eller stoppar benen tätt mot våra kroppar. Detta påverkar vår andning och intensifierar ångest. Föreställ dig en ballerina. Prova att räta ut ryggen som om du hålls av en tråd från toppen av huvudet. Stå eller sitt högt. Skjut tillbaka axlarna till en pose av öppenhet. När du står, håll båda fötterna stadigt på marken, se upp i världen, håll en jämn blick och vrid alla snabba, grunda andetag till långsamma, djupa.
Öva djup magandning. Prova denna teknik som utvecklats av Dr Andrew Weil: Stäng ögonen. Andas in genom näsan till ett mentalt antal till fyra. Känn din mage expandera. Håll andan för att räkna sju. Andas nu ut genom munnen till ett antal åtta och känna din mage dra ihop sig under processen. Dr Weil rekommenderar att du gör detta två gånger om dagen för att känna de lugnande fördelarna.
Zooma ut och se helheten. Ofta blir vi stressade, oroliga eller frustrerade för att vi hela tiden upprepar en negativ historia i våra huvuden. När du gör det, sluta och zooma ut från den okonstruktiva mentala tanken. Föreställ dig istället var detta problem står i förhållande livets stora penseldrag. Kom ihåg att ditt liv omfattar många områden - arbete, pengar, familj, vänner, kärlek, passion eller fritidsintressen.
Le. Bryt in i ett litet leende och känna skillnaden. Tvinga inte fram ett stort leende. Håll det svagt och naturligt. Håll leendet så länge du kan; försök att göra det ofta när du är stressad. Det är en enkel övning men gör underverk varje gång.
Slå på musik, sjung och dansa. Det finns inget som att låta musik läka själen. Behöver du gråta, skrika, sjunga eller dansa ut det? Skapa din personliga spellista med låtar som du kan spela för varje sinnestillstånd. Ännu bättre, byt spellistor med en vän och utöka dina alternativ medan du connectar med din vän genom musik.
Kunskap är viktigt för att må bättre vid depression. Här är mer fakta om depression:
Depression är en vanlig och ibland allvarlig medicinsk sjukdom som negativt påverkar hur du känner, hur du tänker och hur du agerar. Lyckligtvis är det också behandlingsbart så att du kan må bättre. Depression orsakar känslor av sorg och/eller förlust av intresse för aktiviteter du en gång haft. Det kan leda till en mängd olika känslomässiga och fysiska problem och kan minska din förmåga att fungera på jobbet och hemma. Med rätt behandling kan du må bättre i din depression.
Depressionssymtom kan variera från mild till svår och kan innefatta:
Känns ledsen eller deprimerad
Förlust av intresse eller nöje i aktiviteter som man en gång haft
Förändringar i aptit - viktminskning eller vinst som inte är relaterad till bantning
Har svårt att sova eller sova för mycket
Förlust av energi eller ökad trötthet
Ökning av meningslös fysisk aktivitet (t.ex. oförmåga att sitta stilla, pacande, handröra) eller saktade rörelser eller tal (dessa handlingar måste vara tillräckligt allvarliga för att andra ska kunna observeras)
Känner mig värdelös eller skyldig
Svårighet att tänka, koncentrera sig eller fatta beslut
Tankar om död eller självmord
Symtomen måste vara minst två veckor och måste representera en förändring av din tidigare funktionsnivå för en diagnos av depression.
Även medicinska tillstånd (t.ex. sköldkörtelproblem eller vitaminbrist) kan härma symptom på depression så det är viktigt att utesluta allmänna medicinska orsaker. Dessa går att behandla så att du kan må bättre.
Depression påverkar uppskattningsvis en av 15 vuxna (6,7%) under ett givet år. Och var sjätte person (16,6%) kommer att uppleva depression någon gång i livet. Depression kan uppstå när som helst, men i genomsnitt dyker det först upp under sena tonåren till mitten av 20-talet. Kvinnor är mer benägna än män att uppleva depression. Vissa studier visar att en tredjedel av kvinnorna kommer att uppleva en allvarlig depression under sin livstid. Det är en hög grad av ärftlighet (cirka 40%) när första gradens släktingar (föräldrar/barn/syskon) har depression.
Depression skiljer sig från sorg eller sorg/sorg
En älskades död, förlust av ett jobb eller avslutande av en relation är svåra upplevelser för en person att uthärda. Det är normalt att känslor av sorg eller sorg utvecklas som svar på sådana situationer. De som upplever förlust kan ofta beskriva sig själva som ”deprimerade”.
Men att vara ledsen är inte detsamma som att ha depression. Sorgprocessen är naturlig och unik för varje individ och delar några av samma särdrag hos depression. Både sorg och depression kan innebära intensiv sorg och tillbakadragande från vanliga aktiviteter. De är också olika på viktiga sätt:
I sorg kommer smärtsamma känslor i vågor, ofta blandade med positiva minnen av den avlidne. Vid svår depression minskar humör och/eller intresse (nöje) under de flesta två veckor.
I sorg bibehålls vanligtvis självkänslan. Vid depression är känslor av värdelöshet och självförakt vanliga.
I sorg kan tankar om döden dyka upp när man tänker på eller fantiserar om att "gå med" den avlidne älskade. Vid svår depression är tankarna inriktade på att avsluta sitt liv på grund av att man känner sig värdelös eller förtjänar att leva eller inte kan hantera smärtan av depression.
Sorg och depression kan samexistera För vissa människor kan en älskades död, att förlora ett jobb eller bli offer för ett fysiskt övergrepp eller en stor katastrof leda till depression. När sorg och depression uppträder samtidigt är sorgen allvarligare och varar längre än sorg utan depression.
Att skilja mellan sorg och depression är viktigt och kan hjälpa människor att få den hjälp, stöd eller behandling de behöver.
Riskfaktorer för depression
Depression kan drabba vem som helst - även en person som verkar leva under relativt idealiska omständigheter.
Flera faktorer kan spela en roll vid depression:
Biokemi: Skillnader i vissa kemikalier i hjärnan kan bidra till symptom på depression.
Genetik: Depression kan förekomma i familjer. Till exempel, om en identisk tvilling har depression, har den andra 70 procent chans att få sjukdomen någon gång i livet.
Personlighet: Personer med låg självkänsla, som lätt blir överväldigade av stress, eller som i allmänhet är pessimistiska verkar mer benägna att uppleva depression.
Miljöfaktorer: Kontinuerlig exponering för våld, försummelse, övergrepp eller fattigdom kan göra vissa människor mer sårbara för depression.