Ny studie visar att sjukdomsgrad och instabilitet är avgörande faktorer för psykiatrisk slutenvård

vi är störst i Sverige på adhd utredningar, kolla vad våra patienter har skrivit om oss.

För patienter med psykiatriska diagnoser är sjukdomens svårighetsgrad och instabilitet avgörande faktorer för att förutsäga framtida risk för sjukhusinläggning, enligt en ny amerikansk studie. Studien, som publicerats i The Lancet Psychiatry.

Forskarna använde en databas som innehåller longitudinell data från de elektroniska journalerna hos mer än 1,4 miljoner patienter som behandlas för psykiatriska diagnoser i USA. Forskarna undersökte sambanden mellan klinisk svårighet, instabilitet och psykiatrisk sjukhusvistelse. Det är den första studien som utforskar om måendet tidigt i vården fungerar för att förutsäga psykiatrisk sjukhusvistelse.

Forskarna fann att patienter som upplevde svår sjukdom och instabilitet inom de första två månaderna av sina kliniska möten hade en betydligt högre risk för psykiatrisk sjukhusvistelse inom sex månader. Patienter som rankades bland de högsta för klinisk svårighetsgrad och instabilitet hade en 45% ökad risk för sjukhusvistelse.

Forskarna använde Clinical Global Impression Severity-skalan (CGI-S) för att mäta både klinisk svårighet och instabilitet. Studien visade också att sambandet kvarstod över ett brett spektrum av diagnoser, inklusive depression, bipolär sjukdom, schizofreni och posttraumatiskt stressyndrom.

Studien har stor betydelse för många områden inom psykiatrin. I klinisk praxis kan vårdgivare använda sig av svårighetsgrad och instabilitet för att hjälpa till i beslutsfattandet, till exempel vilka patienter som skulle kunna dra nytta av intensiva interventioner. Sjukhus och sjukvårdssystem kan använda denna information i planeringen av vård, såsom att förutse behovet av psykiatriska vårdplatser.

Källa: https://www.thelancet.com/jour...

Relaterade länkar

Föregående
Föregående

Läkemedlet buprenorfin kan minska risken för dödliga överdoser

Nästa
Nästa

Självmordsfall i Europa minskar med 20%: Förebyggande åtgärder kan vara orsaken