Ny studie pekar på koppling mellan munhålans mikrobiom och depression och ångest
Vi är störst i Sverige på adhd utredningar, kolla vad våra patienter har skrivit om oss.
Ny studie pekar på koppling mellan munhålans mikrobiom och depression och ångest
En ny studie publicerad i tidskriften Molecular Oral Microbiology har funnit en koppling mellan bakteriefloran i munhålan och depression och ångest. Studien, som genomfördes vid University of Glasgow i Skottland, undersökte munprov från över 1000 personer och fann att de med kliniska tecken på depression och ångest hade signifikant annorlunda bakterieflora i munhålan jämfört med de utan dessa diagnoser.
Forskarna tror att dessa skillnader kan bero på en påverkan av stress på munhålans mikrobiella ekosystem, eller att en förändring i munhålans mikrobiella sammansättning kan leda till utvecklingen av depression och ångest.
Studien är en av de första som undersöker kopplingen mellan munhålans bakterieflora och mental hälsa, men forskarna understryker att mer forskning behövs för att bekräfta dessa resultat och för att förstå hur dessa mikrobiella skillnader kan användas för att förebygga och behandla mental ohälsa.
Potential att hitta nya behandlingar
"Resultaten från denna studie visar på en intressant koppling mellan munhålans bakterieflora och mental hälsa, och öppnar upp för möjligheten att utveckla nya behandlingsmetoder för depression och ångest som kan rikta sig till munhålans mikrobiella ekosystem", kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri från Linköping. "Samtidigt är det viktigt att notera att det är en observationell studie och kan inte visa orsakssamband.", fortsätter David Grönte.
Studien är viktig då det visar på ett nytt område för forskning och behandling av mentala hälsoproblem. Det kan också leda till nya metoder för att förebygga och behandla dessa problem genom att förbättra munhålans mikrobiom.
Källa: A genetic association study reveals the relationship between the oral microbiome and anxiety