Högre risk för internetberoende bland personer som dricker alkohol varje vecka

Högre risk för internetberoende bland personer som dricker alkohol varje vecka

Vi är störst i Sverige på adhd utredningar, kolla vad våra patienter har skrivit om oss.

Högre risk för internetberoende bland personer som dricker alkohol varje vecka

En ny studie från Sydkorea har visat att personer som dricker alkohol varje vecka har en högre risk för att bli beroende av internet. Studien, som publicerades i tidskriften Addictive Behaviors, visade att personer som drack alkohol minst en gång i veckan hade en 70% högre risk för att utveckla ett beroende av internet jämfört med personer som inte drack alls.

Forskarna undersökte också sambandet mellan alkoholkonsumtion och olika typer av internetberoende, och fann att det var starkast för spelberoende. Personer som drack alkohol varje vecka hade nästan dubbelt så hög risk för att utveckla ett spelberoende jämfört med personer som inte drack alls.

Studien bygger på data från mer än 25 000 vuxna sydkoreaner som svarade på frågor om sin alkoholkonsumtion och internetvanor. Forskarna konstaterar att resultaten stödjer tidigare forskning som visat att alkoholkonsumtion ökar risken för beroendeframkallande beteenden, inklusive internetberoende.

Kan leda till nya behandlingar

"Detta kan öppna för nya behandlingar för spelberoende då alkohol och spelberoende kan dela samma belöningsmekanismer. Just nu har vi många behandlingar för spelberoende men knappt några för spelberoende.", kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri från Linköping. 

Trots att studien genomfördes i Sydkorea, kan resultaten vara relevanta för andra länder också då internetberoende är ett växande problem över hela världen. Experter uppmanar därför personer att vara medvetna om hur mycket tid de tillbringar online och hur det påverkar deras liv, och att söka hjälp om de misstänker att de har ett problem.

Källa: JPM

Våra tjänster:

Föregående
Föregående

Folsyra kan minska självmordsrisken hos kvinnor

Nästa
Nästa

Oregelbunden sömn kopplad till psykisk ohälsa hos äldre kvinnor