Ensamhet kopplas till sjukdom genom specifika proteiner

Människor är sociala varelser som mår bra av gemenskap. Men i dagens snabba och digitala värld har ensamhet och social isolering blivit allt vanligare. Enligt WHO känner sig 5–15 % av ungdomar och 25 % av äldre socialt isolerade.

Forskning visar att ensamhet ökar risken för sjukdom och död. En tidigare studie kopplade social isolering till 26 % högre risk för demens, och ensamhet till depression. Nu har forskare vid University of Cambridge och Fudan University undersökt de biologiska mekanismerna bakom detta samband.

Genom att analysera blodprover från 42 000 personer fann de att ensamhet och isolering hänger ihop med ökade nivåer av vissa proteiner i hjärnan. Dessa proteiner är kopplade till inflammation, immunförsvar och virusbekämpning. Höga nivåer av dessa ämnen kunde också kopplas till hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, stroke och för tidig död.

Studien visar hur viktigt det är att bygga starka sociala relationer. Att umgås, delta i aktiviteter och ha meningsfulla samtal kan minska negativa hälsoeffekter. Även om digitala kontakter är vanliga idag, kan de ibland leda till en känsla av ytlig samhörighet. Face-to-face-möten med kroppsspråk och ögonkontakt skapar djupare och mer givande relationer.

Sociala kontakter stärker både kropp och själ – de minskar stress, sänker blodtrycket, förbättrar immunförsvaret och stärker hjärnans hälsa. För att skapa ett välmående samhälle behöver vi satsa på äkta gemenskap och mänskliga relationer.

Källa: psypost.org

Relaterade länkar

Föregående
Föregående

Aerob träning kan minska Alzheimers markörer

Nästa
Nästa

Barndomstrauma kopplas till dämpade stressreaktioner