Depression - symptom
Vi är störst i Sverige på adhd utredningar, kolla vad våra patienter har skrivit om oss.
Symptom på depression
Här bjuder vi på Psykiatrispecialisterna listor på alla symptom på depression.
Både listor på mäns symptom, kvinnors symptom och barns symptom.
Symtom på depression
Det finns många symptom på depression, men du kanske inte har dem alla. Hur intensiva de är och hur länge de varar är olika från person till person.
Symptom på depression kan både vara psykisk och fysiska. Några av dem kan vara:
Nedstämd, tom eller orolig.
Hjälplöshetskänslor, värdelösvärdelöshetskänslor eller skuldkänslor.
Hopplöshetskänslor.
Irritabel. Du kan vara rastlös eller mer sur än vanligt.
Mindre intresse för aktiviteter du brukar gilla. Fritidsintressen eller spel som du brukar tycka kanske inte tilltalar dig. Du kanske har liten eller ingen lust att äta eller ha sex.
Mindre energisk. Du kan känna dig extremt trött eller tänka långsammare. Dagliga rutiner och uppgifter kan tyckas vara för svåra att hantera.
Problem med att koncentrera sig. Det kan vara svårt att fokusera. Enkla saker som att läsa en tidning eller titta på tv kan vara svårt. Du kan ha problem med att komma ihåg detaljer. Det kan tyckas överväldigande att fatta ett beslut, oavsett om det är stort eller litet.
Förändringar i ditt sätt att sova. Du kan vakna för tidigt eller ha svårt att somna. Motsatsen kan också vara ett symptom att du kan sova mycket längre än vanligt.
Förändringar i aptit. Du kan äta för mycket eller inte vara hungrig. Depression leder ofta till viktökning eller viktminskning.
Värk eller smärta. Du kan ha huvudvärk, kramper, magbesvär eller matsmältningsproblem.
Depression hos män, kvinnor och barn kan skilja sig åt
Hos män kan en plötsligt uppkommen irritabilitet eller agressivitet vara symptom på depression. Det är vanligare att det symptomet drabbar män än kvinnor.
Män kan uppleva symtom på depression som:
Sänkt stämningsläge, såsom ilska, aggressivitet, irritabilitet
ångest
rastlöshet
känna sig tom, ledsen, hopplös
tappa intresset, inte längre njuta av favoritaktiviteter
lätt känna sig trött
självmordstankar
dricka för mycket alkohol
använda droger
ägna sig åt högriskaktiviteter
minskad sexuell lust
oförmåga att koncentrera sig
svårigheter att slutföra uppgifter
fördröjda svar under samtal
sömnlöshet, rastlös sömn, överdriven sömnighet, inte sova hela natten
trötthet
smärta
huvudvärk, matsmältningsproblem
Kvinnor kan uppleva symtom på depression som som:
Sänkt stämningsläge
irritabilitet
känslomässigt illabefinnande
känna sig ledsen eller tom
orolig eller hopplös
tappa intresse för aktiviteter
dra sig undan från sociala engagemang
tankar på självmord
svårt att tänka
prata långsammare
svårigheter att sova hela natten
vakna tidigt
sova för mycket
såsom minskad energi
större trötthet
aptitförändringar
viktförändringar
värk, smärta, huvudvärk
ökade muskelspänningar
nedsatt sexuell lust.
Barn kan uppleva symtom på depression som:
Sänkt humör
irritabilitet, ilska
humörsvängningar
gråt
känslor av inkompetens (t.ex. "jag kan inte göra något rätt")
förtvivlan, gråt, intensiv sorg
få problem i skolan eller vägra gå i skolan
undvika vänner eller syskon
tankar på död eller självmord
koncentrationssvårigheter
sänkta skolprestationer
sämre betyg än innan
sömnsvårigheter eller för mycket sömn
energiförlust
matsmältningsproblem
aptitförändringar
viktminskning eller ökning
Orsaker till depression:
Experter tror att depression och dess symptom beror på en kombination av saker:
Hjärnans struktur. Hur vissa nervkretsar i din hjärna kanske inte fungerar korrekt. Hjärnundersökningar visar att de delar av din hjärna som är inblandade i stämningsläge, tankar, sömn, aptit och beteende fungerar annorlunda när du är deprimerad, men forskare vet inte varför.
Gener. Forskare studerar vissa gener som kan göra dig mer benägen att få depression. Men även om du inte har de generna kan du bli deprimerad.
Depression kan förekomma i familjer, men det betyder inte att du kommer att utveckla depression bara för att någon du är släkt med har det. Och du kan ha tillståndet även om ingen annan i din familj har det.
Livshändelser. Något stressande som händer dig kan utlösa depression. Det kan vara förlusten av någon nära dig, en svår relation eller en stressig situation. Andra saker, som din ekonomi, var du bor och om du är gift eller inte kan också påverka. Men kom ihåg att det inte behöver finnas en "anledning" till din depression. Ibland händer det utan en uppenbar orsak.
Barndomsupplevelser. Människor som har stressande upplevelser i barndomen är mer benägna att ha depression. Det kan bero på förändringar i hjärnan som orsakas av trauma i ung ålder.
Drog- eller alkoholmissbruk, kroppslig sjukdom, långvarig smärta, ångest, sömnproblem och hyperaktivitetsstörning kan också vara kopplat till depression.
Om du tror att du är deprimerad och har symptom på depression bör du söka din läkare. Massor av behandlingar kan hjälpa, inklusive antidepressiva medel och samtalsterapi. Se till att du får den stöd du behöver från familj och vänner.
Är du orolig för depressionens konsekvenser?
Även för personer som lider av mildare former av depression kan detta syndrom påverka många aspekter av deras liv. Klinisk depression kan komplicera allvarliga hälsotillstånd som hjärtsjukdomar eller cancer. Depression kan leda till problem med smärta, sexuell lust och prestanda och sömn. Ju mer du vet om depressionskomplikationer, desto mer förstår du varför det är viktigt att inte låta klinisk depression bli obehandlad.
Vad är depression?
Depression och dess symptom är ett tillstånd som i allmänhet är förknippat med att inte komma ur ett stämningsläge präglat av nedstämdhet eller nedstämdhet tillsammans med ett antal fysiska symptom. Alla blir ledsna då och då. Men klinisk depression, som finns i många olika former, kännetecknas vanligtvis av en längre än normal varaktighet av detta sorgliga eller elaka humör.
Vad är symtom på depression?
Symtom på depression kan variera beroende på vilken typ av depression en person har. Det finns flera typer av depression, men det är några av de vanligaste symptomen:
Ihållande sorgligt humör, "känner mig blå"
Känslor av hopplöshet och en pessimistisk syn på livet
Skuldkänslor, känslor av värdelöshet
Förlust av libido
Sömnlöshet, uppvaknande tidigt på morgonen eller för mycket sömn
Minskad aptit och/eller viktminskning eller överätning och viktökning
Förlust av intresse för hobbyer och andra sociala aktiviteter
Trötthet, minskad energi
Tankar om självmord eller självmordsförsök
Rastlöshet, irritabilitet
Svårigheter att koncentrera sig, komma ihåg, fatta beslut
Ihållande fysiska symptom som inte svarar på behandling, såsom huvudvärk, matsmältningsbesvär och kroniska smärtor
Varför är depression och dess symptom vanlig hos personer med kronisk sjukdom?
Personer med kroniska kroppsliga sjukdomar har svårt att anpassa sig till sjukdomens krav. Samtidigt måste de fokusera på behandlingarna för sitt medicinska tillstånd. Men den kroniska sjukdomen kan påverka en persons självständighet. Det kan förändra hur en person ser på sig själv såväl som hur personen förhåller sig till omvärlden. Så det är inte förvånande att studier visar att så många som var tredje person med ett allvarligt medicinskt tillstånd rapporterar att de upplever depression.
Klinisk depression är en av de vanligaste komplikationerna i samband med kroniska kroppsliga sjukdomar. I vissa fall kan en kronisk sjukdom faktiskt utlösa depression och dess symptom.
Depression orsakad av en kronisk sjukdom komplicerar ofta det kroppsliga tillståndet. Det är särskilt sant om den kroniska sjukdomen redan orsakar en viss grad av smärta och obehag i personens liv. Depression orsakar symptom som trötthet och minskad energi som kan bli värre med tiden. Depression har också en tendens göra att människor drar sig tillbaka i social isolering.
Men klinisk depression är inte bara ett normalt svar på ett kroniskt medicinskt tillstånd. Människor som är biologiskt sårbara för depressionen kan ha större risk att utveckla den vid vissa påfrestningar, inklusive en kronisk kroppslig sjukdom. När ett deprimerat stämningsläge inträffar tillsammans med problem att hantera en stressig situation, inklusive en kronisk eller allvarlig kroppslig sjukdom, men andra symtom på en ordentlig klinisk depression inte finns, diagnostiserar läkare ofta en "anpassningsstörning" eller "akut stressstörning”.
Vilka kroniska kroppsliga sjukdomar kan leda till depression?
Varje kroniskt tillstånd kan bidra till depression. Det finns dock en ökad risk med sjukdomens svårighetsgrad och graden av störningar den orsakar. Statistiskt sett är risken för depression i allmänhet 10% till 25% för kvinnor och 5% till 12% för män. Personer med kroniska sjukdomar har dock en betydligt högre risk - mellan 25% och 33%.
Hur ofta komplicerar depression en kronisk sjukdom?
Frekvensen för depression som uppstår i samband andra kroppsliga sjukdomar är ganska hög och beror på många faktorer, särskilt om du redan haft en tidigare depression. Här är några exempel:
Efter en hjärtinfarkt upplever 40% till 65% av patienterna depression.
Depressionsandelen för både Parkinsons sjukdom och multipel skleros är 40%.
Hela 25% av patienterna med cancer och patienter med diabetes upplever symptom på depression.
Hos patienter med kranskärlssjukdom som inte har haft en hjärtinfarkt varierar graden av depression från 18% till 20%.
För strokepatienter varierar frekvensen av symptom på depression från 10% till 27%.
Hur är smärta relaterat till depression?
Klinisk depression orsakar många fysiska symptom, inklusive fysisk smärta. Sinnet styr kroppen och en persons känslor och kan påverka kroppens funktioner. Smärta i samband med depression kan sträcka sig från oförklarlig huvudvärk till nacksmärta till buksmärta.
Varför försvårar depression sex?
Både depression och vissa depressionsmediciner kan orsaka sexuella problem. Depression har en påtaglig tendens att minska sexlusten som ett vanligt symptom. Utöver det har vissa depressionsmedicin visat sig också minska libido eller förmåga att få orgasm.
Vilka är sömnkomplikationer förknippade med depression?
Sömnlöshet (problem med att somna eller somna) är ett mycket vanligt symptom på depression. Oförmågan att få en god natts sömn kan få allvarliga konsekvenser för människokroppen. Detta gäller särskilt om någon redan har andra symptom på depression som trötthet och låg energi. Vissa personer med klinisk depression tycker också att de sover för mycket (ett tillstånd som kallas hypersomni) och kan fortfarande vara trötta dagen efter.
Sömnmedicin ordineras ibland till personer som lider av depression och symptom på sömnlöshet.
Psykiatrispecialisterna erbjuder även läkarintyg, körkortsintyg och intyg för ADHD, ADD, Autism, Asperger till Transportstyrelsen.