ADHD-test Barn
Vi är störst i Sverige på adhd utredningar, kolla vad våra patienter har skrivit om oss.
ADHD-test Barn
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) är en neuropsykiatrisk sjukdom som kan påverka förmågan att koncentrera sig, sitta stilla och/eller kontrollera impulser. Det finns inget enskilt test eller metod för att diagnostisera ADHD hos barn, dock är det vanligaste sättet att utföra en utredning genom en kombination av observationer, intervjuer och psykologiska tester. En läkare eller psykolog kan utföra en medicinsk undersökning och intervju med barnet och dess vårdnadshavare samt utföra tester för att mäta barnets kognitiva förmågor. Olika frågeformulär och checklistor kan också användas för att samla in information om barnets beteende. Vid en satt ADHD-diagnos kan behandlingen därefter planeras tillsammans med vårdnadshavarna och barnet.
ADHD-screening barn
ADHD med mest ouppmärksamhet (tidigare kallat ADD)
Om ditt barn stämmer in på minst 6 av dessa är det stor sannolikhet för ADHD med mest ouppmärksamhet:
Är ofta ouppmärksam på detaljer eller gör slarvfel i skolarbetet eller andra aktiviteter (till exempel förbiser eller missar helt detaljer eller kommer med slarvigt genomförda uppgifter).
Har ofta svårt att bibehålla uppmärksamheten på uppgifter eller lekar (till exempel har svårt att bibehålla fokus under lektioner, samtal eller under längre stunder av läsning).
Verkar sällan lyssna på direkt tilltal (till exempel ter sig frånvarande även då det saknas någon uppenbar källa till distraktion).
Följer sällan givna instruktioner och misslyckas med att genomföra skolarbete eller hemsysslor (till exempel påbörjar uppgifter men tappar fokus och låter sig lätt distraheras).
Har ofta svårt att organisera sina uppgifter och aktiviteter (till exempel har svårt att klara av uppgifter i flera led; har svårt att hålla ordning på redskap och tillhörigheter; arbetar rörigt och oorganiserat; har svårt att tidsplanera; kan inte hålla tidsramar).
Undviker ofta, ogillar eller är ovillig att utföra uppgifter som kräver mental uthållighet (till exempel skolarbete eller läxor. För äldre tonåringar och vuxna exempelvis att sammanställa rapporter, fylla i formulär eller läsa längre artiklar).
Tappar ofta bort saker som är nödvändiga för uppgifter eller aktiviteter (skolmaterial, pennor, böcker, verktyg, plånböcker, nycklar, anteckningar, glasögon eller mobiltelefoner).
Är ofta lättdistraherad av yttre stimuli (för äldre tonåringar och vuxna kan det inkludera ovidkommande tankar).
Är ofta glömsk i det dagliga livet (till exempel att göra hemsysslor, gå ärenden. För äldre tonåringar och vuxna, exempelvis att följa upp telefonmeddelanden, betala räkningar, komma till avtalade möten).
ADHD med mest hyperaktivitet
Om ditt barn stämmer in på minst 6 av dessa så är det stor sannolikhet för ADHD med mest hyperaktivitet:
Har ofta svårt att vara stilla med händer eller fötter eller kan inte sitta stilla.
Lämnar ofta sin plats i situationer då man förväntas sitta kvar en längre stund (till exempel lämnar sin plats i klassrummet eller i andra situationer där det krävs att man sitter kvar).
Springer ofta omkring, klänger eller klättrar i situationer där det inte kan anses lämpligt. (OBS: hos ungdomar kan det vara begränsat till en känsla av rastlöshet).
Klarar sällan av att leka eller förströ sig lugnt och stilla.
Är ofta ”på språng”, agerar ”på högvarv” (till exempel är oförmögen eller obekväm med att vara stilla en längre stund vid exempelvis restaurangbesök eller på möten; kan uppfattas av omgivningen som rastlös eller ha ett tempo att andra har svårt att hänga med).
Pratar ofta överdrivet mycket.
Kastar ofta ur sig svar på frågor innan frågeställaren är färdig (till exempel fyller i och avslutar andras meningar. Är oförmögen att vänta på sin tur i ett samtal).
Har ofta svårt att vänta på sin tur (till exempel när man står i kö).
Avbryter eller inkräktar ofta på andra (till exempel kastar sig in i andras samtal, lekar eller aktiviteter eller använder andras saker utan att be om lov eller få tillåtelse. För ungdomar kan det röra sig om att de inkräktar i eller tar över andras aktiviteter).
Om ditt barn har besvär med både ouppmärksamhet och hyperaktivitet är det stor sannolikhet för ADHD, blandad form.
ADHD-utredning barn
Det finns olika metoder för att testa för ADHD hos barn, men det vanligaste sättet är genom en kombination av observationer, intervjuer och psykologiska tester.
Först och främst bör en läkare eller psykolog utföra en utförlig medicinsk undersökning och intervju med barnet och dess föräldrar för att utesluta andra möjliga orsaker till beteendet, som exempelvis en utvecklingsstörning eller en språkstörning. Detta kan innefatta en undersökning av barnets historia, inklusive tidigare sjukdomar, mediciner och familjehistoria.
Därefter kan en psykolog eller neuropsykolog utföra olika tester som mäter barnets kognitiva förmågor, inklusive uppmärksamhet, minne, språk och problemlösning. De kan också använda observationer av barnet i skolan och hemma för att bedöma hur det beter sig i olika situationer och miljöer.
Frågeformulär och checklistor kan användas för att samla in information från föräldrar och lärare om barnets beteenden. Dessa hjälper till att identifiera specifika symtom på ADHD och utreda hur de påverkar barnets funktion i vardagen.
Det är viktigt att notera att det inte finns något enskilt test eller metod för att diagnostisera ADHD hos barn. Läkare och psykologer måste använda en kombination av olika metoder och samla information från flera källor för att säkerställa en korrekt diagnossättning.
Vid en satt ADHD-diagnos kan en behandling planeras tillsammans med vårdnadshavarna och barnet, det kan innebära insättning av läkemedel, psykologisk behandling eller olika typer av pedagogiska insatser. Det är viktigt att kontinuerligt följa upp barnet för att se om behandlingen är effektiv och justera vid behov.
Våra tjänster: